Sunday, 15 January 2012

kita kini..

Pada era ini., kita lebih gemar berbicara mengenai isu fiqh berbanding isu aqidah. tatkala ummat islam diuji dengan pelbagai fahaman dan ideologi barat yg boleh menggugat jati diri ummat islam, kita disibukkan dengan pelbagai perbalahan politik yang sama sekali tidak menitikberatkan masalah yang dihadapi umat kini.. Murtad, zina, arak dan judi kian menjadi-jadi. 

Kita lebih suka mendengar orang berbicara isu fiqh yang berkaitan hukum hakam sedangkan itu pada hemat saya ia merupakan cabang dalam islam berbanding isu aqidah yang merupakan tunjang keislaman seseorang. oleh itu, tidak hairanlah jika pelbagai fahaman negatif senang sekali menular dalam pemikiran umat islam. 

Unsur2 jahiliah semakin ketara dilakukan oleh umat islam lebih2 lagi orang melayu islam. kita kini begitu mangli dengan isu pembuangan bayi. 

Menurut satu sumber 'selain daripada dibunuh atau dibuang, berdasarkan statistik Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi 2000 hingga 2008 pula, 257,000 kanak-kanak didaftarkan tidak mempunyai nama bapa. Lebih menyedihkan bagi tempoh 1999 hingga 2003 saja, 44 peratus anak yang tidak mempunyai nama bapa adalah anak orang Islam iaitu 30,978 daripada 70,430 kanak-kanak yang didaftarkan.' 1

mudahnya generasi kini terikut-ikut dengan pemahaman tertentu


Menyingkap 1400 tahun yang lalu, betapa nabi menekankan kepentingan ilmu aqidah sebelum ditekankan ilmu fiqh melihat akan jahiliah yang dilakukan oleh masyarakat pada waktu itu. sehinggakan seorang hamba sanggup pertahankan kalimah tauhidnya walaupun diuji dengan begitu dasyat sekali dek begitu memahami akan apa itu aqidah. seorang sahabat sanggup merentasi benua demi menyebar dan mempertahankan aqidah setelah mereka betul2 faham apa itu aqidah. bagaimana dengan Maha Bijaksananya Allah menurunkan ayat2 Makiyyah yang berkisar tentang ilmu aqidah untuk memperbaiki akhlak masyrakat Arab ketika itu.

Pada hemat saya, perlu kita tekankan kembali kepentingan ilmu aqidah dan mentauhidkan Allah yang satu. di sini bukan saya bermaksud ilmu fiqh itu tidak penting, tapi melihat perkembangan semasa di mana ramai antara kita yang lebih gemar berbicara ilmu cabang dari ilmu tunjang. 


sumber:

No comments:

Post a Comment