Friday, 23 November 2012

CULTURE SHOCK +/-?

Untuk tajuk di atas baca, Culture Shock, positif atau negatif?


Melalui penilaian dan pengamatan sepanjang setahun 3 bulan berada di bumi shamrock ini, aku lihat ramai antara pelajar luar negara mengalami 'culture shock' atau istilah lainnya kejutan budaya. terkejut dengan budaya yang berbeza dan juga suasana yang lain dari Malaysia disamping jauh dari pandangan mata mak dan ayah. persoalannya, culture shock ini sesuatu yang baik atau sebaliknya?

Semuanya bergantung kepada jenis 'shock' yang dialami. aku lihat ada antara pelajar yang dulunya baik, bertudung dan menutup aurat, namun kini ku lihat tiada lagi kain atau tudung yang menutupi helaian rambut itu. aku juga melihat ada antara mereka yang mula berclubbing, berparti dan sebagainya.. dulu rambut mereka hitam dan kini bertukar kepada warna-warna yang keperangan. perubahan iklim dan suhu barangkali. mungkin juga budaya di sini  menggalakkan lagi perubahan sebegini berlaku.

Namun, aku juga melihat ada antara mereka yang dulunya agak lain berbanding yang lain. hisap rokok, free hair, bebas dari segi pergaulannya, namun kini mereka berubah menjadi insan yang lebih baik dari sebelumnya. dari berseluar pendek kepada yang lebih panjang. dari tidak bertudung kepada bertudung. dari tudung tiga segi kepada tudung yang lebih labuh dan menutupi dada.

Bagi keadaan yang kedua ini mungkin kerana mereka menyedari akan sikitnya komuniti muslim di sini dan berusaha untuk memperbaiki diri demi memastikan nilai islam tetap ada dalam diri. mereka mula meminati dan memberikan kommitmen kepada sistem usrah yang ada.

Tidak dinafikan ada juga yang hanya statik pergerakannya, tiada perubahan sama ada ke arah yang positif atau negatif. hanya ingin menjadi diri yang dulu dan merasakan cukup dengan apa yang sudah sedia ada.

hati ini begitu berbunga dan gembira melihat perubahan demi perubahan ke arah kebaikan.. sebaliknya jika melihat ada antara mereka yang berubah ke arah yang kurang baik. hanya mampu berdoa moga Allah membuka pintu hidayah untuk kembali ke jalan yang benar.

Persoalan seterusnya mungkin perlu difikirkan perubahan budaya atau 'culture shock' yang mana yang kita mahu?? hanya ingin mengajak kita semua untuk mencari titik perubahan ke arah kebaikan. sesuai denga firman Allah dalam surah al-Ra'du,

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

Apa yang pasti kita yang perlu berusaha untuk berubah. andai ditunggu 'seru' baru hendak berubah maka takutlah akan kematian kerana tiada yang yang mengetahui kapan tibanya ia melainkan atas pengetahuan Allah.

Memetik pepatah arab yang mengatakan,
' Untunglah mereka yang hari ini lebih baik dari semalam, rugilah orang yang sama keadaannya hari ini dengan semalam dan celakalah orang yang hari ini lebih teruk dari semalamm'

Moga-moga kita tergolong dalam kalangan mereka yang beruntung..


Sunday, 18 November 2012

DEMO GAZA

Perang Israel Gaza tercetus lagi. namun rakyat palestin masih kukuh mempertahankan bumi Aqsa yg banyak menyimpan sejarah Islam.. di bumi inilah letaknya masjidil Aqsa yg merupakan qilblat pertama umat islam, masjid ketiga suci dalam islam, bumi kelahiran rasul2 sebelumnya.

Israel mendakwa mereka hanya mempertahankan diri dari serangan terrorist GAZA. alasan rapuh semata. tidaklah dikatakan perang apabila sebelah pihak melepaskan ribuan peluru berpandu yg beratnya ratusan pound menentang dengan bedilan roket dan balingan batu-bata.. jenyah perang ini tidak lain hanyalah utk mengusai sepenuhnya bumi palestin.




Israel menyekat segala kegiatan penduduk Palestin. tidak dibenarkan membawa masuk kelengkapan membuat rumah/bngunan apatah lagi senjata perang, sedang mereka dengan mudahnya mendapat bantuan kelengkapan perang yg canggih dari Amerika Syarikat. mereka hanya dibenarkan menangkap ikan dengan jarak 3kilometer dari pesisir pantai yang kotor. urusan eksport/import dihalang sepenuhnya. bantuan perubatan disekat. sekolah, masjid dan hospital dimusnahkan..

sememangnya mereka pengecut, menyerang manusia yg hanya bersenjatakan ketulan batu yg beratnya hanya 200 gram.

* * *

pertama kali menyertai demonstrasi aman di bumi asing yg begitu bersungguh2 menentang jenayah perang Israel.. sungguhpun mereka bukan Islam tetapi sikap ambil berat dan humanity mereka sangat tinggi jika hendak dibandingkan dengan sesetengah penduduk islam yg lain.. malu kekadang melihat solidariti mereka menangani isu palestin.

salah seorang speaker yg bercakap:
seorang yg aktif dalam memperjuangkan isu palestin.




gambar kenangan dalam menyokong usaha2 menyedarkan
masyarakat tentang isu palestin


salah seorang speaker- merupakan producer filem terkenal di
 Ireland yang baru sahajapulang dari Gaza. dalam ucapannya,
 beliau menangis kerana tidak dapat menahan sebak ketika 
menceritakan bagaimana beliau melihat seorang kanak-
kanak meninggal dunia akibat terbakar.


Thursday, 8 November 2012

di sinilah tempatku bermula..


'tahniah, anda ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke KOLEJ MARA BANTING dalam diploma INTERNATIONAL BACCALAUREATE..'

 ni lah surat tawaran yg aku dapat dari MARA.
kat mana pulak KMB ni, mcm mana sistem IB ni. orang cakap IB ni kena buat kerja amal sebanyak 180 jam. dan bermacam2 lagi persoalan yg bermain di kotak kepala sebelum menjejak kaki ke KMB, the IB School.

di sinilah aku mula kenal dengan apa itu tarbiyah. kagum dengan seorang abang yg bekerja sebagai engineer tetapi bersemangat menyedarkan kami dengan sejarah2 Islam yg naik dan turun dalam Ini Sejarah Kita (Abang Khair, kini menyambung Phd di Oxford University :)

pic 1:map KMB - credit to Adilah nur fatin (E09A)

Kagum sebenarnya dengan life student KMB yg of course jadualnya begitu sibuk. setiap minggu wajib akan hantar 2 lab report yg banyaknya lebih kurang 15 muka surat untuk setiap report. setiap minggu kena pergi sekolah kebangsaan Bukit Tadom, training bola setiap selasa dan khamis petang. jadi volunteer SPR untuk pemilihan MPP baru. pergi KPM Indera Mahkota untuk program belia sihat. join kelab gncc and buka bazar time bulan ramadan jual ABC. kena buat kem Amal Islami dengan bergabung ngan kelas lain (belajar sembelih ayam and urus jenazah). pastu, Weekend ja abang JPAM datang ziarah, marah2 plak tu. nak pulak bila dah masuk second year, kena buat EE ( 4000 perkataan plak tu), serabut dengan TOK lagi. time tu la segala bagai IA (internal Assessment) datang. kalau IA math HL, wajib tak tido la semalaman..

 tapi itu semua dulu, kenangan yg penuh bermakna.. terasa masa begitu bermakna.. dalam kesibukan sebegitu sekalipun, aku (dan yg lain2) masih punya waktu untuk join usrah dengan naqib luar di hujung minggu. bawa usrah untuk adik2 first year setiap malam Rabu. di sinilah aku mula kenal dengan istilah2 daurah, mabit, iftar, riadah, jaulah, mukhayyam. kekadang tido kat rumah ikhwah yg xpernah kenal pon. :) . 

sebelum maghrib akan ada bacaan al-Quran yg dipasang di surau. (time ni baru terhegeh-hegeh nk balik riadah :D) . mendengar bacaan dari syeikh mishary rashid akan mengingatkan aku akan suasana petang di kmb.. 




dalam satu ceramah malam jumaat, ustaz Hasnan (penuh kontroversi dengan statement pasal maher zain :D) pernah menekankan kepentingan bacaan al-Quran, dan menceritakan bagaimana mutabaah sahabat2 dulu yg paling leceh akan baca satu juzuk sehari.. dari situ, kami (dalam group 7 orang) bertekad untuk menggalakkan bacaan alquran oleh semua pelajar kmb. paling tidak, dengar pun sudah mencukupi andai tidak punya masa untuk membaca dan mentadabburnya.. 

paling best, tiap2 malam hujung minggu akan tido di surau. surau menjadi bilik no 2 bagi sesetengah dari pelajar kmb. (ni lah satu2nya tempat yg dapat coverage wifi dan bole online sampai pkul 2 pagi tanpa gangguan pak guard :). mathurat menjadi rutin harian habis shaja solat Asar dan akan ada perkongsian 10 minit lepas maghrib sebelum pi dinner ikan keli sambal, pergh..

makan dalam satu talam adalah pengalaman aku yg pertama disini.. agak kurang selesa pada mulanya, namun setelah terbiasa menjadi ketagihan pula bila makan beramai2. bole tengok berbagai ragam manusia, ada yg makan laju, makan slow dan yang tak tahan pakat berebut lauk yg ada.. :). yg paling best time rehat pkul 10.30am, ramai2 pakat pi surau untuk solat dhuha.

hidup dalam suasana sebegini, terasa hati cukup basah dengan pengisian2 rohani.. masing2 ingin mengejar kebaikan dalam sibuknya IB!!. 

bila dah masuk alam universiti ni, terasa banyak pula masa kosong yg dibiarkan berlalu begitu sahaja. kelas kekadang 4 jam je sehari, perlu organised masa dengan lebih baik lagi.
 

sabda Rasulullah SWA : "ada dua nikmat yang kebanyakan manusia tertipu kerananya iaitu kesihatan dan masa lapang." (Al-Bukhari)

tujuan entry ini ditulis adalah untuk membandingkan kehidupan di KMB yg begitu sibuk namun masih punya waktu utk mencari makanan rohani berbanding kehidupan pelajar universiti yg agak kurang sibuknya justeru makanan rohani perlu lebih banyak dari sebelumnya.. 

moga2, mutabaah aku, kita dan kalian semua semantop dulu :)

FASTABIQUL KHAIRAT!!!!




foto2 memori di KMB

pic 2: kem JPAM
pic 3: gerai gncc

pic4: post CAS- tulis reflection :)

Kem Amal Islami

jaulah GNCC ke Pantai Morib.